20 Ocak 2016 Çarşamba

Bebekle Seyahat - Bölüm 2: Otel

Bebekli-çocuklu Avrupa seyahatlerimizde otel seçmek bizi zorladı genel olarak. Zira Avrupa'nın genelinde otel odaları küçük ve şehir merkezindekiler pahalı. Aşağıdaki notlar otel seçim kriterlerimiz.

Şehir merkezindeki otel rahatlıktır. 
Bizim en önemli kriterlerimizden biri bu oldu hep. Hem toplu ulaşıma hem de hareketli bölgeye yakın olsun istedik otellerimiz. Bir kaç nedenle... 
  •  Gün içinde otele uğrayabilmek çok büyük avantaj. Mesela Barselona'da otelimiz Katedralin oradaydı. Sabah Casa Mila'ya gidecektik ancak orası pusete uygun değildi. O yüzden kanguru ile dışarıya çıktık, casa milaya gittik, sonra otelimize uğradık ve bebek arabasını alıp güne devam ettik. 
  • Ya da prag'ta hem 2 yaşındaki bir çocuk olduğundan hem de ben 5 aylık hamile olduğumdan akşam üzerleri otele uğruyorduk, ben biraz uzanıyordum, babası da Eda'ya banyo yaptırıyordu.
  • Bebekle sabah kocaman bir çanta taşımak gerekiyor. Akşam üstü otele uğrayıp çanta ikmali yapmak, fazla yükten kurtulmak, hava serinse bebeği geceye uygun giydirip çıkarmak da bir avantaj. 
  • Son olarak otel hareketli bir yerdeyse otelden çıkıp yeniden toplu taşımaya falan binmeden sokaklarda dolaşmak ve yemek yiyebilmek de güzel. Zira her indi bindi gece uykusundaki çocuğun uyanması için bir risk.
Metrekare önemli... 
Hamileyken Roma'ya gitmiştik, kaldığımız oda 11 metrekareymiş. Çocuk olunca ek bir alana muhakkak ihtiyaç duyuluyor. En azından park yatak için bir yer lazım. Elbette odada çok kalmıyoruz, bu kriter pas geçilebilir ancak biz genelde aramalarımıza 25 metrekareden büyük odalardan başlıyoruz. Fiyatına ve konumuna göre yavaş yavaş metrekareyi küçültüyoruz. Bir seçenek daire kiralamak. Zaten büyük oda bulmanın imkansıza yakın olduğu ülke ve şehirlerde buna mecbur kalabilirsiniz. Bunun avantajı bebek uyuduktan sonra enerjiniz varsa diğer odada film vs izleyebilir ya da sonraki günün planlamasını yapabilirsiniz. 
Mutfak, anneye tatile geldiğini unutturur mu acaba? 
Bazı otel odalarında "kitchenette" oluyor. Ya da daire kiralarsanız mutfak. Eğer ek besine yeni geçmiş bir bebek varsa kolayca bir tarhana çorbası yapmak ya da sabah kahvaltısını hazırlamak için iyi olabilir. Kolay yiyen bir bebeğimiz olduğu için biz buna çok ihtiyaç duymadık. Yurt dışında bebek yemeği için neler yaptığımızı ayrı bir yazı ile anlatacağım. 
 Kahvaltı almalı mı almamalı mı?
Biz otelde öyle bir imkan varsa ve fahiş fiyatlı değilse alıyoruz. Evet avrupa kahvaltıları bizim çocuklara çok uygun değil. Ama en azından süt, haşlanmış yumurta, belki çörek ve ekmek, beyaz olmasa da peynir olması yeterli. Ayrıca büfelerde genelde yoğurt ve meyve de oluyor, onlardan da çantaya atıyorum ben gün içinde yedirmek üzere. Kahvaltı almadığımız otellerde eğer mutfak da yoksa kahvaltıyı dışarda yapmak için çok erken otelden çıkmamız gerekiyor (6'da kalktığı için çocuklarım 7'de kahvaltı yaparız biz) ve kahvaltı için bulabildiklerimiz genelde çörek, kruvasan vs oluyor.
El kadar bebek için para mı verilir?
Verilmez. Biz 1 çocuk için para alan otel pek görmedik. Aşağı yukarı hepsinde 2 yaşının altındaki çocuklar ücretsiz, bir çoğunda da eğer odadaki mevcut yataklar kullanılıyorsa ya da bebek beşiği isteniyorsa çocuklar ücretsiz. Metrekare burada da devreye giriyor. Eğer oda 11 metrekare ise olabilecek en küçük yatağı koyuyorlar ve ortaya çocuk yatırmak imkansız oluyor. İki çocuk olduğumuzda otellerin fiyat politikasının çok değiştiğini gördük. Booking.com üzerinden rezervasyon yaptırırken "çocuklar ve ilave yataklar" bölümünü dikkatle okuduk. 
İçinde uyuyan bir bebekle puseti sırtlandıktan sonra ne yapayım öyle oteli!
Eğer seyahat planında bir bebek arabası varsa otelde muhakkak asansör olup olmadığını kontrol ediyoruz. Ayrıca tekerlikli sandalyeye uygun olup olmadığına bakıyoruz. Tekerlekli sandalyeye uygunsa kapısında 3-4 basamak vs de yoktur diye varsayıyoruz. Ayrıca yokuş olduğunu bildiğimiz yerlere gidiyorsak (mesela lizbon/porto) google maps'den otelin yerini araştırıyoruz, çevresinin yokuş olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz. 
Daire mi otel mi? 
Biz bugüne kadar hep otel tercih ettik. Resepsiyon ve oda temizleme hizmetlerinin olması bize avantaj gibi geldi. Ayrıca daire olunca bebek yatağı (park yatak) isteyemiyorsunuz ve kızımız bizimle uyumaya alışkın değildi. Ancak artık 4 kişi seyahat edeceğiz, daire olması daha uygun gibi gözüküyor. Yine de birinin evini kiralamaktansa apart otelleri tercih ediyoruz. 
Yorumlar ve puanların bir nedeni var, incelemek lazım. 
Booking.com ya da orbitz.com'dan rezervasyon yaparken muhakkak puanlara bakıyoruz. 8.5 ve üstünü tercih ediyoruz. Ayrıca yorumları da okuyoruz. Çocuklu misafirlerin yorumları epey fikir veriyor.  
Kampanyalar iyidir.
Milano'ya gittiğimizde 1 gece Venedikte kaldık. Ancak dönüşümüz yine Milano'dandı. Dolayısıyla 3 gece Milano oteli almamız gerekecekti, sonra 1 gece Venedik ve sonra yeniden 1 gece Milano. Ancak fark ettik ki bazı otellerin 5 gece için kampanyası var ve bu şekilde 3+1 gece almakla aynı fiyata gelebiliyor. Oteli 5 gece aldık ve aradaki bir gece için eşya toplamadan check-in check-out yapmadan, sadece 1 gecelik eşyayı sırt çantasına koyup Venedik'e gidebildik. Böyle kampanyaları da takip edebilirsiniz.  

Eğer iki şehirli bir seyahat yapılacaksa ve aynı şehirde 

Bu seçeneklere göre bebekle kaldığımız oteller aşağıda...
  • Barselona : Barcelona Catedral Hotel Çok çok merkezi. Kahvaltı almamıştık. Oda büyüklüğü eh... Mutfak yok, odalar pusete uygun. 
  • Münih : Hotel Ambiance Rivoli Merkezi değil ancak metro ve otobüs durağı çok yakın. Pusete uygun. Kahvaltısı yeterli, oda büyüklüğü eh işte. 
  • Lizbon: Hotel Portugal Çok merkezi. Pusete uygun. Odalar büyük. Kahvaltısı makul
  • Porto: Hotel teatro Yeri merkezi ve yokuşsuz. Ambiyans biraz karanlık, tuvalette kapı yok, bebekler için uygun olmayabilir. 
  • Milano: Milan Hilton. Burası şejir merkezinde değildi ancak ana istasyona çok yakın olduğu için tercih ettik. Çünkü havaalanı otobüsleri, venedik seyahati vs nedeniyle her gün ana istasyona gitmemiz gerekecekti. Ancak çevresinde hiç bir şey olmaması nedeniyle memnun kalmadık, şehir merkezini tercih ederim bir kere daha gidersem. 
  • Venedik: Hotel Paganelli. Eşek yüküyle para verdik. Ama yeri çok çok güzel. Oda küçük ama venedikte başka türlüsünü bulamadık. 
  • Prag: Ventana Hotel. Yeri çok çok güzel. Metrekaresi çok iyi ancak rezervasyon sırasında fark etmediğimiz ayrıntı, oda dubleksmiş. 2 yaşında, hamile annesinin kucağından düşmeyen bir çocukla zor oldu. Kapısında da 3-4 basamak vardı ama otel görevlileri her zaman yardımcı oldu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder